Worden wie je wilt zijn? Je hebt hier zelf invloed op, maar dit lukt niet altijd alleen. En gelukkig hoeft dat ook niet. Je kunt de hulp inschakelen van een coach. Coaching het wordt een steeds vastomlijnder begrip in onze westerse maatschappij. En de hulp die mensen ervaren bij coaching zijn  heel positief. Maar wat is coaching nu precies?

Van automatisch naar bewuster handelen

Vaak hoor ik terug dat er niet bewust geleefd meer wordt, maar er lijstjes afgewerkt worden. Carrière maken, gezin, sporten, gezond eten. Dit geeft een bepaald stressniveau en even ‘stil kunnen staan’ en nadenken is er vaak niet bij, want de hond moet ook nog uitgelaten worden. Het onderzoeken wat voor jou het beste werkt en daarin keuzes maken dat is 1 van de thema’s die tijdens een coachtraject kan terugkomen. Het terugbrengen van balans in hoofd, hart en lijf. Dit kan in hele praktische zaken als de volgende keuze in je loopbaan of wel of niet verhuizen. Echter vaak komt het terug op de basis, wat zijn de fundamenten in je leven? Wat vindt je werkelijk belangrijk en welke normen en waarden heb je? Aan de andere kant wat houdt je tegen om niet de persoon te worden die je wilt zijn? Wat zijn je valkuilen en wie of wat houden je tegen?

Verschillende vormen van coaching en verschillende coaches

Er zijn een heleboel verschillende manieren van coachen en hulpmiddelen die een coach tijdens een traject kan inzetten. Denk aan coaches die wandelen tijdens hun coachgesprekken. Paarden die ingezet worden tijdens coachtraject. Brainspotting, NLP, ontwikkelingsgerichte coaching en EMDR. Het belangrijkste is, is dat je een goed onderzoek doet naar wat bij je past. Wat verwacht je van een coach en met welk doel ga je erheen? Het is een vrij beroep dus doe ook altijd de check of de coach in kwestie bij een beroepsorganisatie is aangesloten, want dat weet je dat hij of zij de juiste kwalificaties heeft om je te kunne coachen. Maar het alle belangrijkste heb je een klik met je coach, wil je zaken van die persoon aannemen en nieuwe dingen leren?

De lastige cirkel doorbreken

Wanneer je  je een keuze hebt gemaakt en je je veilig voelt bij je coach, zal dit ook betekenen dat een coach wat van je vraagt. Namelijk het doorbreken van een huidig patroon waarin je vastgeraakt zit en je te ontdoen van hetgeen je tegenhoudt om de volgende stap te kunnen maken. Dit is alles behalve makkelijk! Denk dus niet dat coaching niet hard werken is. Jij wilt uiteindelijk iets veranderen dus zul je met de handvaten die je tijdens de coaching worden aangereikt ook die verandering zelf kunnen starten!

Het getuigd van ambitie en zelf kennis om deze hulp in te schakelen en samen met een expert jezelf verder te ontwikkelen! Zet het vooral in durf open te staan om meer over jezelf te leren.